יום רביעי, 29 ביוני 2011

הלוח האינטראקטיבי: "איפור" או "יופי אמיתי"

במסגרת הקורס ,עקרונות בפיתוח סביבות למידה מתוקשבות ,משתמשת המרצה ד"ר אתי כוכבי בהרצאותיה בלוח אינטראקטיבי או בשמו המוכר יותר "לוח חכם ". התרשמתי מאוד מהפונקיונליות של לוח זה ,מהיצירתיות בהוראה ומהשימוש בו בהצגת נושא חדש , אטרקטיבי מאוד יוצר סקרנות וענין בשעור. לאחר ההתלהבות מן הכלי החדש  נשאלת השאלה האם יש תועלת בלוח מעין זה ? האם שימוש בכלי זה ישפר את הישגי התלמידים ?השעור שמתנהל על ידי מורה שנעזרת בלוח אינטראקטיבי הופך להיות שעור שבנוי רובו ככולו פרונטלי  ,איך נבדוק עבודה משותפת, עבודה עצמית של התלמידים  ?השעור מבוסס על המורה ולא על התלמיד .  בכנס מי"טל הלוח האינטראקטיבי: "איפור" או "יופי אמיתי" ?  בהשתתפותה של ד"ר אינה בלאו מן המחלקה לחינוך ופסיכולוגיה , האוניברסיטה הפתוחה מרכז המחקר לשילוב טכנולוגיות בהוראה ע"ש צ"יס . הוצג מסמך המציג  ממצאי מחקרים שנעשו בעולם בעקבות השימוש בלוח האינטראקטיבי . ממצאי מחקרים שנעשו בעולם  מראים שהטמעת לוחות אינטראקטיביים בלמידה  שיפרו את המעורבות של התלמידים ,השימוש בלוח האינטראקטיבי משפר אוירה לימודית ,ולאחר תקופה של שנתיים המורים עוברים מלמידה פרונטלית לשיטות הוראה מתקדמות.  לגבי הישגים המחקרים לא מצאו שנוי.
לדעתי הלוח האינטראקטיבי מגביר את האנטראקציה של התלמידים עם המורה משפר הקשבה ,הנעה ללמידה .סקרנות לדעת מה יהיה בהמשך השעור.הלוח האינטראקטיבי מהווה נדבך משמעותי מכלל האמצעים הטכנולוגיים אליהם נחשף התלמיד .הוא מהווה  כלי עזר לבניית תדמית טכנולוגית ומכנה משותף שבין המורה והסביבה הטכנולוגית הטבעית של התלמידים. לוח אינטראקטיבי בהחלט כלי מעניין  לשיפור ההוראה וענין בלמידה . בכיתתי הותקן לוח אינטראקטיבי, אני אנצל את החופשה ואת ההדרכה שתנתן לנו בקורס להתנסות בו ובהמשך אראה  האם כלי זה מסיע ללמידה איכותית  ומעניינת יותר .בחרתי לצרף סרטון המסביר מהו  "לוח החכם" וכיצד יש להשתמש בו .

יום שלישי, 21 ביוני 2011

הרבה יותר מפייסבוק

" המורים הוותיקים ,שיש להם ותק גם בהתנהלות מול המחשב והרשת , מגיעים לרמת מומחיות גבוהה יותר מהמורים הצעירים " כך צוטט ישראל נעים , רכז במסגרת התוכנית הלאומית לתקשוב(התאמת מערכת החינוך למאה ה-21) ומורה למחשבים בבתי הספר נועם והרא"ה באשדוד ,בגליון "שעור חופשי"  עיתון חדשות החינוך ,בהוצאת הסתדרות המורים .
עוד נאמר שהתלמידים רואים מורה מחזיק מחשב נייד , הם תמיד שואלים אותו אם הוא גולש בפייסבוק "זו האסוציאציה הראשונה של הילדים היום לאינטרנט. הם חיים  שם".הכתבה עסקה  במחקר שבדק  את הקשר בין הפעלת תוכנית תקשוב שלב ג' בבתי ספר יסודיים (תוכנית שהופעלה ב2004 לעידוד למידה מתוקשבת) לבין עמדות התלמידים והמורים לגבי למידה מתוקשבת . המחקר הצביע , כצפוי , על הבדל מובהק ב"מומחיות" הילדים בתקשוב , לטובת הילדים שלמדו בבתי הספר שבהם הופעלה התוכנית ה"מומחיות " הזאת התבטאה ביכולת של הילדים להשתמש באינטרנט לא רק כאמצעי לקבל משימה , למשל, אלא גם ככלי למחקר עצמאי , להשגת מידע מחברים לפורום ולדיון בשאלות לימודיות עם אחרים. המחקר הראה כי הבנות נוטות יותר מהבנים להשתמש במחשב לצורך תקשורת למשל בדואר אלקטרוני או בפורום. הנתונים הראו גם שמורים שפעלו בסביבה מתוקשבת , גילו מוטיבציה גבוהה יותר להוראה באמצעות תקשוב והפעלת ישומים מתוקשבים ,והביעו שביעות רצון מהוראה ולמידה באמצעות תקשוב .בבתי הספר שבהם הופעלה תוכנית התקשוב , דווקא המורים הוותיקים גילו מומחיות רבה יותר בשימוש במערכות התקשוב ."מחקרים מראים שלמורים צעירים יותר יש נגישות גבוהה יותר למחשב". אך בבתי ספר מתוקשבים , המורים הוותיקים , שיש להם ותק גם בהתנהלות מול המחשב והרשת, מגיעים לרמת מומחיות גבוהה יותר מהמורים הצעירים.בית הספר בו אני מלמדת מאושש את המחקר ,בבית הספר מלמדות מורות ותיקות בגילאי 40 פלוס השייכות לדור המהגרים הדיגיטליים . אבל ברגע שמנהלת בית הספר החליטה להכניס את בית הספר לענין התקשוב 'הגדירה יעדים, היא סחפה את כל המורות .בבואי לבחון את הסוגיה הנטענת במאמר לגבי מה שנראה במבט ראשון מעין פרדוקס , אנו עדים לכך שעל מנת לקבל תוצר תקשובי מושלם ושימושי , ההכרות המעמיקה עם תכני הלימוד ודרך הלימוד הנם יותר דומיננטים מאשר הצד הטכני .לצורך רכישת מיומניות הלמידה והעברת המידע נדרשות שנים טובות של נסיון והכרות מעמיקה עם חומר הלימוד ועם מערכת החינוך ודרישותיה, והפער אל מול רכישת מיומניות טכנולוגיות קטן באופן משמעותי לעומת הפער המתודי הקיים ,והנמצא בחסר אצל אוכלוסית המורים הצעירה. המאמר משך את תשומת ליבי באופן מיוחד לאור הסטיגמה הרווחת  לגבי השתלבות מורים ותיקים בטכנולוגיה התקשובית.להערכתי דיעה זו גורמת לרתיעה לא מוצדקת לשלב מורים ותיקים בתקשוב .הנ"ל מבחינת נבואה המגשימה את עצמה ומהווה הפסד גדול , לאור הכלים החינוכיים העצומים הקימים ברשות המורים הותיקים שלא יבואו לידי מימוש .ביטוי ותרגום לשפת התלמידים שהיא שפת התקשוב.